Wednesday, July 17, 2013

Zwarte Piet is geen Racisme

I generally don't write in Dutch - I think this might be the first time - but today the topic just requires me to do so. If I were to write this in English, I would be struggling with either poor translations or dutch terms all the time. And besides, it's about a Dutch cultural thing anyway, if you're not Dutch it probably won't be clear unless I add a bunch of explanation and even if I did, there's a good chance you still don't care.

Gister las ik een artikel van de beweging "Zwarte Piet is racisme". Ik kwam de beweging via Facebook tegen. Ik wist dat deze discussie een paar jaar geleden was gevoerd, maar ik had niet het idee dat dit nog steeds iets was. Daarnaast had de context weinig te maken met deze naam. Om dan toch maar eens te kijken of dit nou serieus was ben ik toen maar eens op zoek gegaan naar de website die hierbij hoorde.

De website was niet bepaald duidelijk en het artikel dat het meest in het oog sprong was er één over een gedeelte van deze actie die de harde kern van de beweging dan weer te commercieel vond. Vervolgens was er ook een artikel over iemand die een stuk schreef hoe beledigend zwarte piet wel niet was.

Ik vind het idee dat zwarte piet racisme zou zijn echt onzin. Klinkklare onzin. Het probleem is dat ik nog geen enkele sluitende reden heb gehoord waarom dit dan wel niet zo zou zijn. Mocht iemand mij een goede reden weten te vertellen dan zal ik mijn mening bijstellen. Tot die tijd, vind ik het onzin.

Een betoog over dit onderwerp begint eigenlijk altijd bij de geschiedenis. Immers, de Zwarte Pieten moeten toch echt ooit gewoon als slaven zijn begonnen. Dit mag dan zo zijn, maar dit heeft erg weinig te maken met het huidige feest en de huidige karakters die met de Pieten worden neergezet. Racisme gaat niet over de oorsprong van een traditie, maar is iets dat zich in het heden afspeelt en wat voor een effect het nu heeft.

De andere kant is juist dat Zwarte Piet een zeer positief gevoel opwekt. Een enkeling zal misschien bang worden van het feit dat deze mannen zomaar je huis binnen kunnen komen, maar over het algemeen zijn kinderen blij met deze brengers van cadeaus en snoepgoed. Daarnaast worden de Pieten meestal (onder andere door de media) als knullig neergezet, maar ik denk echt niet dat kinderen hierin een Zwarte Piet door de war zullen halen met een ander persoon met donkere huidskleur.

Het verhaal ging verder over hoe iemand Zwarte Piet was genoemd en dat erg vervelend vond. Dit hielp mij om te begrijpen waar dit hele idee vandaan komt, maar ik ben wel van mening dat iemand die dit als reden ziet waarom Zwarte Piet niet (alleen) meer zwart mag zijn niet heeft begrepen waar het probleem in deze situatie lag.

Er zijn twee mogelijkheden. De eerste is dat dit met opzet was en dus bedoeld was om de persoon in kwestie te kwetsen. Als hier het woord Zwarte Piet niet had bestaan, dan was hier wel een ander woord gebruikt, en dan was het waarschijnlijk een kwetsender woord geweest, aangezien de meeste kwetsende woorden niet zijn verbonden met het beeld van snoep en cadeaus. Het probleem is hier niet Zwarte Piet, maar racisme. Zwarte Piet is een vervangbaar stuk gereedschap dat wordt gebruikt, maar met het weghalen van dit gereedschap wordt er niks aan het probleem gedaan.

De andere mogelijkheid is dat het niet kwetsend was bedoeld, maar wel zo is overgekomen. Zwarte Piet gaf hier misschien een mogelijkheid tot deze situatie en het was hier niet voorgevallen als hij een andere kleur had gehad, maar uiteindelijk is dit gewoon een situatie die soms voorkomt en niet inherent met Zwarte Piet te maken heeft. Soms gebruikt iemand een term voor iemand anders die niet vervelend is bedoeld, maar die de ander wel vervelend vindt. Het echte probleem hier is de communicatie. Als deze persoon communiceert dat hij of zij het vervelend vindt om zo genoemd te worden, dan zal de ander daarmee ophouden (of terugkomen bij het eerste geval, waarbij we al hebben gezien dat Zwarte Piet niet het kwaad is). Dat deze persoon eenmaal Zwarte Piet is genoemd is vervelend, maar zulke dingen gebeuren nou eenmaal.

Het enige wat nog enigszins overblijft is het beeld van slavernij dat mensen krijgen wanneer ze de intocht of andere beelden van het Sinterklaasfeest zien. Echter, ik denk eigenlijk niet dat er nou daadwerkelijk zoveel Nederlanders zijn die dit idee hierbij krijgen. Het grootste deel van de Nederlanders is immers met dit feest opgegroeid. Voor de mensen die hier op latere leeftijd zijn komen wonen is het misschien even wennen de eerste keer, maar daarna zullen ze zich toch over dit gevoel heen moeten kunnen zetten. Mensen die dat niet kunnen zullen het erg lastig krijgen in het leven aangezien ze wel vaker dingen zullen tegenkomen die ze niet fijn of zelfs kwetsend vinden. Daarnaast vind ik ook dat mensen die naar Nederland verhuizen zich wel enigszins aan de Nederlandse cultuur mogen aanpassen. Tot slot zien buitenlanders dit feest vaak als racistisch, maar dat is niet echt aan de orde, want mensen die het feest niet vieren hebben er ook simpelweg niks mee te maken.

Eigenlijk heb ik zelf maar een enkel argument om Zwarte Piet niet te laten veranderen. Dat is dat het een traditie is. Het zou jammer zijn van de vele liedjes (en van de kinderen die hierdoor hun geloof in Sinterklaas verliezen, maar dat is een compleet ander verhaal en niet een reden om dit niet te veranderen) en het zou simpelweg een enorm geforceerde verandering in een volksfeest van het hele land zijn.

Ik zal meteen toegeven dat de reden tegen de verandering niet de sterkste reden ooit is. Maar, aangezien ik nog geen enkele reden heb gehoord waarom dit racisme is en daarmee waarom Zwarte Pieten niet zouden mogen, is het meer dan genoeg om mijn mening te winnen. En overigens, je moet niet gaan veranderen simpelweg om het veranderen.


No comments: